Smaker

Smaker

.

Nu när ni vet allt om färger ska vi prata lite om smaker. Smakerna  representeras i de flesta fall mineraler som vi behöver för god fungerade hälsa… och det finns olika mineraler och pH-balanserande funktioner i smaker. De vanligaste smakerna är de fem grundsmakerna:

.

De 5 smaker; vid varje måltid.

Salt, Sött, Surt, Bittert/beskt och Umami

Salt – Ett naturligt oraffinerat havssalt har ca 92 olika mineraler och spårämnen, vilket enskilt borde vara vår största källa till ett balanserat intag av dessa näringsämnen. Man kan därför ifrågasätta varför vi började med att raffinera saltet så att endast 6 näringsämnen av 92 kvarstår. Finns det någon som inte förstod att detta skulle påverka oss negativt… vi som under årmiljoner har levt och ätit detta naturliga havssalt.

Naturligt havssalt /Bergssalt hjälper kroppen att reglera pH-värdet, hålla rätt vätskenivån och därmed ett balanserat blodtryck, hålla den s.k. elektrolytiska funktionen igång, d.v.s. de magnetiska elektroniska egenskaperna som får vår kropp att fungera genom att underlätta att vattnet når alla celler i kroppen.

OBS: Salt bidrar till att hålla kroppen basisk, samt är bakteriehämmande och det stärker kroppens förmåga att stå emot bakterier och virus mm. Därför används salt än idag som konservering av bl.a. fisk, kött och grönsaker, såsom gravad och rimmad samt saltad.

Sött – kan tyckas vara dåligt i vår moderna tid, men är i grunden något som vi måste ha för att överleva, då det är vår främsta energikälla i form av glukos till muskler men framför allt vår mest energikrävande del hjärnan. Vi bör därför välj rätt sorts sött – raffineras vitt socker är givetvis så obalanserat det bara går. Tänk hur vi särskiljer det vita sockret från restprodukten som kallas melass. Det ges till djur som extra näringskälla. Det innebär i praktiken vi äter det skadliga och djuren äter det nyttiga. Mmmm rätt intressant att fundera ”Hur tänkte man då? Att särskilja på de olika näringsämnena som naturen genom årtusenden har satt samman för en perfekta balans. Hur kunde vi tro att det skulle vara bra för oss att äta en raffinerad kemisk blekt sockerprodukt?”

Personligen undviker jag vitt socker så mycket det går. Jag väljer istället ett äkta mörk Muscovadosocker med all sin rikedom på nyttiga mineraler och som dessutom smakar lagom sött. Något som jag nästan alltid använder vid bakning av söta bakverk och kakor eller som krydda i maten.

OBS: sött bidrar till att försura kroppen och bör därför ätas i små mängder.

Surt & Beskt – har den egenskapen att den balanserar beskt och tvärt om. Syran från sura livsmedel som t.ex. citron som är surt och bikarbonat som är basiskt löser upp ämnen som ligger i tarmen, men även njurar och levern till rening. På samma sätt som de flesta rengöringsmedel är sura eller basiska fungerar dessa ämnen i vår kropp som renare och pH-balanserande.

För din hälsa

Pierre Hanell

Vi sätter upp en butik för teständamål just nu — inga ordrar kommer behandlas. Avvisa