Blue Cheesecake

Blue Cheesecake

 

Mycket god och lite hälsosammare med alla antioxidanter, protein och fibrer. (Socker? Ja men när du blandar socker med fiber och fett så kommer sockret att omvandlas till glukos långsamt, vilket motverkar en hör blodsockernivå. Ibland får man unna sig lite sött om det inte blir för ofta eller för mycket på en gång.)

 

Kakbotten:

 • 200 g  Grahams kex  fullkorn, Ekologiska
 • 200 g Pecan nötter, Ekologiska
 • 2 msk mörk Muscovado socker
 • 200 g smör, osaltat, Ekologiskt
 • 2 msk kanel mald, Ekologisk

Fyllning:

 • 300 g Philadelphia ost eller motsv. mjukost
 • 2 dl ljust Muscovado socker
 • 3 st stora ägg, Ekologiska
 • 1 citron, Ekologisk
 • 4 msk blåbärspulver, Ekologiskt
 • 500 gr Mascarpone ost alt Crème Fraise, Ekologisk

Topping:

 • 500 g Crème Fraise, Ekologisk
 • 0,5 dl florsocker, Ekologiskt
 • 2 tsk vaniljsocker, Ekologiskt
 • 350 g Färska/frysta hallon
 • 1 dl ljus Muscovado socker (100 g)
 • 1 dl  vatten

Så här gjorde jag:

 1. Jag börja med kakbotten. Först smälte jag smöret.
 2. Därefter la jag i kexen i en matberedare och mixade till ett halvgrovt mjöl.
 3. Tillsatte Pecan nötter som fick smulas sönder i mixern, hällde på socker och därefter det smälta smöret. Sist tillsatte jag kanelen. Anledningen till att jag tar kanelen siste är att den dammar upp vid mixningen och detta undviker man när smöret liksom blöter upp kanelen på en gång.
 4. Sedan smorde jag en vanlig ugnskakform med löstagbar kant. hällde ut 2/3 av blandningen som jag trycket ut med fingrarna till en ganska tunn och jämn botten.
 5. Tog resterande blandning och trycket upp på kakformens insidor och jämnade till. OBS: det blir inte gott om kakbotten blir för tjock så gör den så tunn du kan utan att den blir för tunn… max 5 mm. glöm ej att det skall vara tunt ända ut i hörnen.
 6. Satte sedan in den i frysen att stelna, medans jag gjorde fyllningen.
 7. Satte på ugnen på 150 grader C, över och undervärme.
 8. Efter att ha diskat ur mixer skålen tillsatte jag Philadelphia osten och lät mixa på långsammaste hastigheten i ca 1 minut till en slät massa, därefter hällde jag på sockret långsamt och sedan ett ägg i taget. Fortfarande på långsam hastighet.
 9. Tillsatte den fint rivna citronskalet samt blåbärspulvret. Gud så fin färg det blev…
 10. Fick här stanna mixern för att skrapa ner delar av osten som fastnat på kanterna, och kunde då passa på att smak av lite mmmm 😉
 11. Fortsatte mixa på långsam hastighet (detta för att inte slå in för mycket luft, den kan lätt kollapsa i ugnen efteråt och bli platt) och tillsatte sist Mascarpone osten sked per sked.
 12. Tog sedan ut kakformen från frysen och hällde i fyllningen som jag omsorgsfullt bredde ut med en slickepott. Och ställde in i ugnen för ca 60 minuter.
 13. OBS: Stick inte i kakan för att kolla om den är klar, den kan sjunka ihop då.  Den kommer att svälla upp likt en sufflé så den kommer att vara väldigt lös när man skakar lite lätt på kakan. Den skall absolut inte bakas för länge, för då blir den stabbig i konsistensen. Tänk på att den efter bakas även ca 30 minuter ytterligare, under tiden den svalnar. Så det gäller att ha lite fingerkänsla..
 14. Under tiden som kakan bakas i ugn förberedde jag toppingen.
 15. Jag vispar runt i en skål Crème Fraiche, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
 16. När den bakat färdig i ugn ställde jag ut min vackra Cheesecake som hade ”jäst” upp som en sufflé… WOW…för att svalna i ca 30 min.  Redan efter ca 5 minuter skar jag loss kakan från kanterna runt om med en tunn lite stenspade. En kniv går också bra men du riskerar att skada kakformens yta. Bli inte ledsen om den sjunker ihop lite efter ett tag. Den ska falla lite.
 17. När ca 30 minuter gått hällde jag på toppingen och satte in kaka i kylskåpet för att svalan ytterligare i ca 4 timmar.
Blue Berry Cheescake med topping

Blue Berry Cheescake med topping

Jag lät sedan vatten och socker koka ihop och tillsatte hallonen som jag rörde runt i sockerlagen för att nästan direkt låta svalan av. Denna sylt häller jag sedan över Cheesecaken strax innan jag serverar den.

När du sedan skär upp kakan tänk på att den är mycket mjuk i konsistensen så använd gärna en smal vass kniv som du först doppar i varmt vatten innan du skär. Den påminner mer om fromage än vanlig cheesecake.

Tips: OM du önskar göra den glutenfri byt ut Grahams kexen till glutenfritt ströbröd eller ännu hellre till enbart nötter, eller som numera finns nöt-mjöl. 

Lycka till och njut av allt det goda som du får i dig.  För din hälsa…

Pierre

Vi sätter upp en butik för teständamål just nu — inga ordrar kommer behandlas. Avvisa