Kort sammanfattning över syra . bas

Kort sammanfattning över syra . bas

Som jag sagt tidigare handlar allt om rätt balans för en bra hälsa. En av det mest viktiga saker som skall vara i balans är kroppens syra-bas balans, som vi allmänt mäter i pH.

Olika delar av kroppen har olika pH-värde men rent generellt bör blodet och nedre tarmsystemet samt munhålan vara lätt basisk. Blodet bör ha ett pH-värde på ca 7,38-7,46 d.v.s. en bit över neutralt. Medan magsäcken är kraftigt sur med ett pH-värde runt 1.7.

Läs gärna mer om pH-värdets betydelse och funktion på följande länk; http://www.phbalans.com/Filer/Dokument/forsta_ph-skalan_copy.pdf 

Det jag vill uppmärksamma er alla är att syra-bas balansen påverkar allt i kroppen.

För lågt pH-värde ger följande besvär som ex.;

  •  i munhålan ger det hål i tänderna och dålig andedräkt
  •  fel värde i tarmsystemet leder bl.a.till: Sura uppstötningar, dålig matsmältning, rubbning i tarmsystemets bakterieflora så att vi lättare blir sjuka, förkylda etc. bakterier sprids lättare via slemhinnorna.
  • Lymfsystemet, njurar etc. påverkas negativt och överbelastas.

Då kroppen försuras förbrukas en mängd mineraler så vi får mineralbrist som i sin tur ökar risken för en rad sjukdomar så som inflammationer, ledvärk, benskörhet, reumatism, allergier, eksem ja faktisk även cancer. Cancer kan inte utvecklas i en basisk kroppen. Det krävs två sammanfallande orsaker för att cancer skall uppstå; försurning samt syrebrist.

Observera att endast små ändringar av pH-värdet i kroppen kan få stora konsekvenser. Om vårt blods pH skulle sjunka från 7,38 till 7.0 skulle vi hamna i koma. Vid ett pH på 6.7 så dör vi. Kroppen har givetvis ett antal funktioner som på olika sätt hjälper oss att hålla rätt balans men dessa system klara inte alltid att balansera hela kroppen. – Stress och för mycket försurande mat och dryck som socker, läsk, vitt bröd, kött och mejeriprodukter samt omogna frukter ger försurning. Endast färska mogna frukter, bär och grönsaker hjälper koppen att hålla sig basisk. Bröd i allmänhet försura vår kropp, medan ett äkta surdegsbakat långtidsjäst bröd ger ett basiskt pH-värde, liksom alla fermenterade grönsaker som surkål, mjölksyrade morötter etc.

Kroppens pH-värde påverkar ämnesomsättningen, vår förmåga att bränna fett, att regler blodsockernivån samt kroppens åldrande.

Jag upprepar mitt viktigaste budskap;

All mat är nyttig i rätt mängd, all mat är onyttig i fel mängd.

För att ha en basisk kropp ska vi  därför välja att äta:

  •  mera grönsaker, helst färska
  • mogna frukter och bär,
  • surdegsbakat bröd före allt annat.
  • drick vatten gärna med citron saft i.
  • undvika negativ stress.
  • det går utmärkt att surdegsbaka även sött bröd såsom kanelbullar motsv. genom att man blandar surdeg som långtidsjäst med en fördeg på vanlig jäst kallat poolish som också fått långtidsjäsa i kyl minst 6-12 timmar. (Poolish innebär långtidsjäst fördeg, ordet kommer av att Polackerna på 1840-talet använde denna teknik som gav ett mer luftigt och smakrikt bröd, tekniken spreds till Frankrike och övriga världen).

Jag vill gärna slå ett slag för äkta surdegs bakat bröd, alltför många storproducenter av bröd tillsätter surdeg endast för smaken skull men låter inte brödet långtids jäsa vilket är nyckeln till en sunt bröd.  Saltå Kvarns bröd samt Sattva bageriet i Stockholm har äkta långtidsjästa bröd.  Se länk. http://www.saltakvarn.se/ samt https://www.facebook.com/pages/Sattva-Bageri-i-Gamla-Stan/496701073688427

För alla er som inte hittar äkta surdegsbröd kommer jag bistå med ett par recept på bröd med Poolish i morgon… Lycka till

För din hälsa…

Pierre Hanell

Vi sätter upp en butik för teständamål just nu — inga ordrar kommer behandlas. Avvisa