Citat från DN: Att den västerländska maten med sockerhaltiga drycker, vitt mjöl och margarin driver inflammationer anses vedertaget. Nu kan kosten också kopplas till psykisk ohälsa.

Smörupproret i kalstad

Det pågår ett fettuppror I Karlstad där kommunen försöker tvinga alla skolor, att enbart servera lätt margarin, av typen Becel och Lätta motsv.  Samt förbjuda smör och Bregott. Då kommunens innevånare inte delar kommunstyrelses uppfattning om vad som är hälsosamt i frågan. Och i brist på förståelse från kommunledningen skickar föräldrar sin barn till skolan med smör/Bregott i skolväskan.

Vad är då sant i frågan. – Använder du ditt sunda förnuft och verklige tänker efter; Har vi människor lyckats göra något som är bättre än naturen? Kan ett kemiskt preparerat fett som härdats och med tillsatser, vara nyttigare än ett naturligt smörfett som kommer från en ko? Vad tror du svaret är? Aha du tillhör de som tror på vetenskapen trotts allt, och att naturens evolution inte är något bevis i sig självt?

Nåväl låt mig då inviga dig i den s.k. vetenskapliga modellen, med för och nackdelar om Smör VS Margarin:

Smör innehåller mestadels s.k. mättade fetter vilket vi lärt oss kan vara skadliga, samt ge oss höga kolesterolvärden och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Är detta då en sanning rent vetenskapligt? Nej inte särskilt mycket. Det hela började redan på 30 talet där ett gäng forskare experimenterade med kolesterol, som injicerats i kaniner i mycket höga doser. Dessa kaniner framkallade då hjärt- och kärlproblem.

Problem 1, med denna studie var att forskarna använde ett kemiskt framtaget kolesterol. Detta kan inte jämföras med ett naturlift kolesterol som samexisterar med andra näringsämnen, i en balans som naturen skapat genom årmiljoner.

Fel 2, Kaniner är strikta veganer, och äter aldrig fetter eller kött innehållande kolesterol. Deras kroppsfunktion är helt okapabel att hantera kolesterol. Vilket vi människor i allra högsta grad kan göra. 80% av kroppens kolesterol bildar kroppen själv dessutom.

Först på mitten av 80-talet gjorde ett par amerikanska forskar om experimentet. Denna gång med råttor, som delvis äter kött och fett där kolesterol kan förekomma. Problemet denna gång var fortfarande samma som i första försöker. Nämligen att man använde mycket höga doser av kemiskt framställt kolesterol. I forskningssammanhang kan inte detta likställas med ett naturligt kolesterol, som samverkar i en kombination med andra näringsämnen.   Detta brydde dock inte den Amerikanska pressen sig om. Time-magazine-cholesterol-coversSjälvaste TIME magasin  stoltserade på sin första 

sida 1984 att nu var det äntligen bevisat, att kolesterol ökade risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Och visade upp exempel på mat som innehåller kolesterol som ägg och bacon. För att ca 15 år senare ta tillbaka sitt uttalande d.v. s. 1999. Där tidningen då bekräftade att vetenskapen har fattat att kolesterolet inte var något problem för människor, men att läkarkåren och läkemedelsindustrin inte brydde sig. De fortsatte tjäna miljarder på kolesterolsänkande mediciner och fetter som man påstod inte innehöll kolesterol, d.v.s. margariner. Trenden med light produkter medförde att fettindustrin spädde ut dessa härdade margarinfetter med vatten. Och tvingades därmed tillsätta ännu mer emulgeringsmedel, konsistensgivare etc.  Detta för att binda samman vatten och fett, vilket inte gjorde dessa margariner nyttigare precis. Därför kan man inte steka med dessa light fetter, då vattnet faller ut och det stänker och bränner fast.

Lipitor är världens mest sålda läkemedel som kolesterolsänkare, och sålde för ca 90,000,000,000 kr i hela världen år 2007. Du läste rätt: 90 miljarder kronor på ett år.

Att fortsätta propagera för margariner som ett nyttigare fett än smör faller på sin orimlighet. För det finns ingen vetenskap som backar upp dessa påståenden. Bara girighet hos läkemedelsföretagen.

Välja ett ekologiskt Bregott som har 80% rent smör från frigående kor- Som äter rent gräs utan bekämpningsmedel. De övriga 20% kommer från ekologisk rapsolja som gör smöret mer bredbart. Rapsolja innehåller även enkel- och fleromättade fetter. Vilka är nyttigare fetter enl. livsmedelsverkets egna utsago. Varför skall då barnen tvingas äta dessa margariner…träna på smör

För Din Hälsa

Pierre

Vi sätter upp en butik för teständamål just nu — inga ordrar kommer behandlas. Avvisa