Råg med säd

Råg med säd

Tips för dagen:

Råg i alla dess former ger lägre GI värde än vete.

Så även s.k. vitt rågmjöl, utan skaldelen ger ett lågt blodsockervärde. Ett värde som är betydligt lägre än bröd som bakats på vitt vetemjöl med tillsatta fibrer s.k. kli. Vilket dessvärre idag är det allra vanligaste sättet att baka fiberrika bröd på.

Så om du skall baka ett bröd som ger lågt blodsockervärde s.k. GI bröd, bör det innehålla rågmjöl i någon form, antingen som vitt (siktat) rågmjöl, eller som fullkornsmjöl, (där hela kornet har malts ner) eller som helt omalt och kokt rågfrö.

Därmed har även rågmjölsgröt betydligt lägre blodsocker värde än många andra grötsorter, även om rågmjölsgröt inte ger exakt samma låga blodsockervärde som i ett bröd. Men å andra sidan ger gröten en större mättnadsupplevelse vilket bidrar att man äter ca 16% mindre resterande måltider under samma dag.

För Din Hälsa

Pierre

Vi sätter upp en butik för teständamål just nu — inga ordrar kommer behandlas. Avvisa