Vad Läkare behöver veta om Fett!

Redan 1999 fick vi veta att fett inte var grunden för högt Kolesterol

Redan 1999 fick vi veta att fett inte var grunden för högt Kolesterol

13 mars 2016 Av Mark Hyman, MD

Mark Hyman.- Som läkare, många av oss har utbildats för att tala om för våra patienter som äter kolesterol och fett – särskilt mättat fett-orsakar hjärtinfarkt, och att ta statiner ger ett effektivt sätt att minska risken för att få dem. Men är det verkligen sant?

En av de största vägra-dö-diet-myter är att kost och kolesterolnivåer är fienden, och en fettrik kost orsakar hjärtinfarkt. Trotts att studie efter studie visar inget samband mellan totalt fett, mättat fett, eller kolesterol och hjärtsjukdomar.

En genomgång av 72 studier omfattande nästan 600.000 personer tyckte att något samband mellan total mängd fett eller mättat fett och hjärtsjukdomar, men de fann att endast transfetter var klart skadligt och att omega-3 fetter var välgörande.

Vad vi inte får höra tillräckligt om är alla de studier som visar att de flesta människor som har hjärtattacker faktiskt har normala kolesterolnivåer. Eftersom vi har statiner och andra läkemedel som sänker kolesterol, är det lätt att ignorera förebyggande och bara luta sig mot dessa verktyg när situationer vända ödesdigra. Vad vi behöver fokusera på i stället, men det är vad vi kan göra för att minska risken för hjärtattack.

En stor studie tittade på 541 sjukhus med 136,905 intagning för hjärtinfarkt på sjukhusen. Sammantaget svarade dessa sjukhus för 59 procent av alla hjärtinfarkter i Amerika det året.

Intressant nog ingen av de patienter som hade hjärtinfarkt hade hög LDL eller förhöjt totalkolesterol. I själva verket 75 procent av dem hade ”normala” LDL-kolesterol, med 50 procent som har optimala LDL-nivåer, d.v.s. mycket för högt LDL vilket bidrar till hjärtinfarkt.

Och det är här det blir intressant. Endast tio procent av deltagarna hade nivåer av HDL (det ”goda” kolesterolet) över 60. Detta innebär att 90 procent av dessa patienter som drabbats av en hjärtattack hade låga HDL-nivåer under 60. Låg HDL är en stor röd flagga för pre-diabetes – eller vad jag kallar Diabesity. Och vi tror nu att låg HDL är den verkliga drivkraften för de flesta hjärtinfarkter och hjärtsjukdomar.

Faktum är att forskare i denna studie fann de flesta av dessa patienter hade metabolt syndrom, pre-diabetes.

Jag har sett detta om och om igen i min praktik under flera decennier. Fett och kolesterol är inte de skyldiga. Det är socker och raffinerade kolhydrater som bidrar till Diabetes, hjärtsjukdomar, och så många andra problem.

Varför du bör äta smör!

Varför du bör äta smör!

I en artikel 2015 angående US Dietary Guidelines rådgivande kommittén över all forskning under 40 år, berättade man att sluta oroa sig för kost med högt kolesterol, med argumentet att det är ”inte källan till oro för högt kolesterol värde .” Kongressen fast slog slutligen också några rekommendationer för att inte begränsa fettintaget. Detta efter 35 år av en stadig rekommendation av magra och fettreducerade föroämnen! Dock begravdes den senare delen i den nyhetsrapportering som följde i medierna, trotts att rapporten är en enorm nyhet.

Jag intervjuade nyligen en av världens ledande kolesterol experter, Dr Ronald Krauss. Han berättade på 1980-talet, då magra rekommendationer var i sin storhetstid, utförde han en studie med personer med normal kolesterol och mata dem med låg fetthalt, hög-karb diet, där experter ansåg detta vara hälsosamt på den tiden.

Dr. Krauss var chockad över vad som hände. Denna förment hälsosam fettsnål kost, förändrade sunda kolesterolprofiler i hjärtattack benägna profiler, med höga triglycerider, lågt HDL och små LDL-partiklar. Forskaren var chockad.

Vad vi nu vet är viktigast, är att det är typen av fett du äter, inte mängden som avgör. Transfetter och raffinerade vegetabiliska oljor främja onormala kolesterol profiler; medan omega 3 oljor från fisk och enkelomättade fetter som finns i nötter och olivolja faktiskt förbättrar typ och mängd av kolesterolvärdet.

Transfetter och skadade fetter är ohälsosamma, men den största boven av onormala kolesterolvärden är inte fett alls. Det är socker i alla dess många former.

Sockret vi konsumerar konverterar till onormala blodkolesteroler och magfett. Den största boven av allt är hög majssirap (HFC) som finns i läsk, juice, och i de flesta förädlade livsmedel. Det är vad som orsakar kolesterol problem i de flesta människor, inte mättat eller totalt fett.

Så, varför är vi alla besatta av totalkolesterol och LDL-kolesterol när vi vet att de inte är de främsta syndarna för hjärtinfarkt? – Eftersom  läkemedelsindustrin tjänar mångmiljonser på det nummer bäst säljande läkemedel på marknaden: Statiner.

Så tron bland de flesta läkarna är att ha ett lågt LDL, är det bästa sättet att förebygga hjärtsjukdom, vi läkare ordinera ofta mediciner som statiner för att hålla dessa nivåer låg. Men kanske är det dags att börja tänka lite annorlunda om detta. Vad vi lär oss om fett (och socker) är en bättre argument för att ingripa tidigare med patienter – och för att uppmärksamma inte bara forskning om droger, men den senaste informationen om rätt kosthållning för alla.

Mark Hyman, MD, is founder and Medical Director of The UltraWellness Center in Lenox, Massachusetts. A six-time #1 New York Times bestselling author, Dr. Hyman is Chairman of the Institute for Functional Medicine, medical editor at the Huffington Post, a member of the Medical Advisory Board at both The Doctor Oz Show and HealthCorps, and a volunteer for Partners in Health. He has worked with congress and the surgeon general on issues related to prevention, and currently serves on the President’s Advisory Group on Prevention, Health Promotion and Integrative and Public Health. Among his public appearances, Dr. Hyman has spoken on the stages of The World Economic Forum and TEDMED (his talk at TEDMED 2012 was ranked in the top 10 TED speeches). His latest book, Eat Fat, Get Thin, was just released.

Dwight Lundell

dwight-lundell

Han berättar öppet om vad som  är fel med medicinska och vetenskapliga fakta. Här följer ett axplock av hans uttalande:

  • Inflammation i kärlväggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom, alltså inte ett högt kolesterol eller ett högt intag av fett.
  • Skadorna och inflammationen i våra blodkärl orsakas av fettsnål kost som har rekommenderats i åratal av läkarvården.
  • Vilka är de främsta orsakerna till kronisk inflammation? Högförädlade kolhydrater (socker, mjöl och alla de produkter som tillverkas av dem) och en hög konsumtion av omega-6 vegetabiliska oljor som soja-, majs- och solrosolja som finns i många förädlade livsmedel.
  • Kolesterol teorin ledde till ”inget- fett”, ”låg-fetthalt” rekommendationer som i sin tur skapade just den maten som orsakat en epidemi av inflammation/hjärtsjukdom.

Vill du läsa hela texten finns den här.

Vill du läsa mer om ämnet har kostdoktorn en bra kurs i kolesterol. Vill du veta mer om forskningen och myterna rekommenderar jag Ulf Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt”.