Om patogener* kan komma förbi den första försvarslinjen, till exempel genom ett snitt i huden, och en infektion utvecklas, den andra försvarslinjen och blir aktiv. Genom en sekvens av steg som kallas immunsvar , det immunsystemet angriper dessa patogener.

Den andra försvarslinjen är en grupp av celler, vävnader och organ som samverkar för att skydda kroppen. Detta är ditt immunsystemet.

Celler

De celler som deltar är vita blodkroppar (leukocyter), som söker upp och förstör sjukdomsframkallande organismer eller ämnen.

Det finns olika typer av leukocyter . Var och en av dessa celltyper har en specifik funktion, men de arbeta alla tillsammans för att skydda dig.

Neutrofiler : Dessa celler angriper främst bakterier . De är onödigt, snarare som bönder på ett schackbräde. De rusar till platsen för inkommande bakterier för att bekämpa dem, men blir lätt dödade själva. Neutrofiler lever bara några dagar i kroppen (innan de självförstörande), men vår benmärg producerar mer varje dag. Vissa bakterier undvika neutrofiler genom att dölja sig inuti celler.

T-hjälparceller: Dessa celler är som chefer. De ger instruktioner till andra celler genom att producera signaler. Varje T-hjälpar-cell är utsedd för endast en typ av patogen . Därav att det behövs många T-hjälparceller för att titta på många olika sjukdomar eller inkräktare.

Cytotoxiska (mördare) T-celler: Det är mördarceller. De slå hål i väggarna i patogen cell så att innehållet sippra ut. Och inte längre kan föröka sig

Makrofager: Macrophage betyder ”stor ätare”. Dessa celler ”äter” (ingest) eller städa upp röran av döda celler.

Dendritiska celler: Dessa celler är som spioner. De märker om det finns en inkräktare och sedan nuvarande bevis för inkräktaren att T-celler i lymfkörtlarna .

B-celler: Dessa producerar antikroppar, som låser på antigen av invaderande bakterier och immobilisera dem tills makrofagen konsumerar dem. Vissa B-celler blir minnesceller efter att ha blivit aktiverad genom närvaro av antigenet. Dessa celler kan leva under en lång tid och kan svara snabbt efter en andra exponering för samma antigen.

Suppressor T-celler: När infektionen är borta, behöver immunsystemet lugnas ner (eller mördarceller kan hålla dödande). Suppressor T-celler bromsa eller stänga av immunsystemet för att förhindra skador på goda celler.

*(Patogen betyder något som framkallar sjukdomar. Dit räknas till exempel smittämnengifterstress och autoimmunitet. Ordet patogen kommer från grekiska pathos, ”lidande, passion” och gignomai (gen-), ”att ge liv åt”. Motsatsen är apatogen.)

Bakterierparasitervirussvampar kan i vissa fall vara smittämnen och orsaka sjukdomar. Likaså kontakt med gifter, lågintensiv långvarig eller akut, kan vara patogen, till exempel kan läkemedel ge förgiftningar likt droger.

Vävnader och organ

Vävnader och organ som är involverade i immunsystemet är det lymfatiska systemet , lymfkörtlar och lymfvätska. Dessa har alla specifika funktioner:

  • Det lymfatiska systemet är ett system av tunna rör som löper genom hela kroppen. Dessa rör kallas lymfkärl . De innehåller lymfa.
  • Lymfa är flytande där vita blod (immun) celler hittas.
  • Lymfkörtlar är små, runda massor av vävnad som finns i vissa områden (t.ex. halsen, ljumskar och armhålor). De filtrerar bakterier och andra främmande material ur lymfa och utsätta dem för B- och T-celler och makrofager som kan uppsluka dem. Dessa celler föröka sig i respons på ackumulering av sådana material, vilket är anledningen till lymfkörtlar sväller under infektioner.
  • Därav att det är viktigt att drick mycket vatten så att lymfvätskan kan skölja bort skadliga ämnen men även att vi rör på kroppens alla muskler, vilket är det som får lymfvätskan att flyta runt i kroppen, de den inte är kopplad till ett hjärta/pump, på samma sätt som blodet.

Dessa celler, vävnader och organ tillsammans bildar kroppens andra försvarslinje mot patogena mikroorganismer. De är ansvariga för kroppens förmåga att bekämpa infektioner och hålla dig frisk.

Hur det fungerar

När en patogen (sjukdomsframkallande organismer ) invaderar kroppen, neutrofiler samlas vid insticksstället och försöka att uppsluka den och förstöra den. Skulle angriparna komma förbi neutrofiler, kan flera saker hända. Makrofagerna (stor ätare) kommer att lockas av dödskamp av neutrofilerna. Dessa celler försöker att uppsluka inkräktaren, men de skickar också signaler till andra celler för att få hjälp.

De dendritiska celler, som ständigt rör sig runt (de kan kommunicera med upp till 200 andra celler på en gång) kan finna patogenen och ta en bit att presentera T-hjälparceller som samlas i lymfkörtlarna i kroppen.

AT helper cell kommer att känna igen endast en patogen. Om hjälpar-T -cell känner igen invader, kommer den omedelbart klona att öka nummer. Hjälpar-T- cell aktiverar sedan lämpliga immunceller för attacken.

Om invaderande organismen är en virus , hjälpar-T- cell kommer att signalera de cytotoxiska (mördar) T-celler att komma till undsättning. Dessa celler stansa hål i väggarna i invaderande virusinfekterade värdceller, dödar cellerna och förstöra viruset. B-celler kan också aktiveras för att producera antikroppar som kommer att hålla för att frigöra virus, markera dem ut för makrofager att städa upp.

Om inkräktaren är bakteriell, är B-celler vanligen dras till uppgiften. De sprutar en antikropp (IgG) mot bakterier (lite som sprutar tomatsås på chips). Detta håller ihop allt och gör det attraktivt för makrofager, som rensa upp röran. Om bakterierna kommer in i systemet genom tarmen, antikropparna som frisätts av de B-celler är vanligen IgA antikroppar. Dessa antikroppar verkar genom att blockera bakterierna häftar vid tarmceller, vilket förhindrar infektion.

Efter några dagar av att slåss mot patogenen kommer du återhämta sig från din infektion. I detta skede, aktiverar immunförsvaret T-suppressorceller. Dessa celler skickar ut ”lugna ner” signaler, som lugna ner immunförsvaret.

Ibland vårt immunförsvar inte stänga av eller inte samordna väl (särskilt om T-hjälparceller som gör den samordnande attackeras). Autoimmuna sjukdomar , astma och allergier är ofta ett resultat av en olämplig immunsvar. Andra gånger är patogenen kunna replikera snabbt eller har knep (som gömmer) och motverkar immunförsvaret. Det är när människor behöver extra hjälp från läkare.

NATURE OF SCIENCE

Forskare har lärt sig med tiden om bearbetning av immunsystemet, och de fortsätter att lära sig och att ta reda på om nya interaktioner hela tiden. Forskarna vid Malaghan Institute of Medical Research säger att det fortfarande finns en hel del som de inte känner till eller förstår om immunsystemet.

Användbara länkar

Struktur av immunsystemet i kroppen.
www.livescience.com/26579-immune-system.html

Vi sätter upp en butik för teständamål just nu — inga ordrar kommer behandlas. Avvisa